Jeżeli kiedykolwiek myślałeś o zrobieniu domowego cydru, to nie jesteś sam! Własne, aromatyczne jabłka to już pół sukcesu, a samo zrobienie cydru jest łatwiejsze, niż Ci się wydaje. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na orzeźwiający, wytrawny cydr.
Na początek krótka lista potrzebnych i przydatnych rzeczy:
- Przede wszystkim dojrzałe, zdrowe, aromatyczne jabłka,
- drożdże do cydru wraz z pożywką,
- tradycyjna tarka do owoców lub robot kuchenny,
- preparat pektynolityczny (Pektoenzym),
- środek OXI lub pirosiarczyn potasu (mycie, odkażanie sprzętu),
- plastikowy pojemnik odpowiedni do kontaktu z żywnością w komplecie z rurką fermentacyjną,
- duży lejek, sitko, worek filtracyjny z surowej bawełny lub podobnego neutralnego materiału (do wyciskania soku),
- mała prasa winiarska 3,5L (opcjonalnie),
- butelki z ciemnego szkła z kapslami,
- prosta kapslownica,
- zwykły cukier biały (sacharoza),
- cukromierz (opcjonalnie).
Przygotowanie nastawu z jabłek krok po kroku:
- Najpierw posortuj i umyj jabłka. Pamiętaj, aby odrzucić wszystkie owoce ze śladami zepsucia. Generalnie potrzebujesz 8-10 kg jabłek na zrobienie około 4,5 litra cydru.
- Umyte owoce rozdrobnij przy użyciu tarki lub robota kuchennego (skórki zostaw, gniazda nasienne usuń).
- Do powstałej miazgi owocowej dodaj preparat Pektoenzym zgodnie z instrukcją producenta.
- Po upływie kilku godzin możesz przystąpić do wyciskania soku z owoców. Chcąc maksymalnie usprawnić pracę, skorzystaj z artykułów wymienionych na wcześniejszej liście. Większość prac związanych z moszczem wykonuj w przygotowanym wcześniej, czystym i odkażonym wiaderku fermentacyjnym ze szczelną pokrywą oraz rurką fermentacyjną.
- Do wytłoczonego soku dodaj pożywkę i drożdże cydrowe (ewentualnie drożdże do piwa). Proces fermentacji najlepiej przeprowadzać w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Faza burzliwa najczęściej zachodzi w ciągu dwóch pierwszych dni. Wydobywający się przez rurkę dwutlenek węgla jest najlepszym wskaźnikiem przebiegu procesu. Z reguły cała fermentacja trwa około 14 dni, jednak wraz z upływem czasu aktywność drożdży spada i następuje „uspokojenie” nastawu.
Osoby bardziej zaangażowane w temat mogą za pomocą cukromierza oznaczyć poziom cukru przed rozpoczęciem właściwej fermentacji i tuż po jej zakończeniu, w celu określenia zawartości powstałego alkoholu. Bardzo przydaje się tutaj tabela przeliczeniowa Blg na % alkoholu nadrukowywana na naszych firmowych pojemnikach fermentacyjnych. - Chcąc wyklarować cydr, możesz przelać go do innego czystego pojemnika i dofermentować. Pomoże to pozbyć się osadu oraz poprawić smak.
- Przed rozlaniem umyj, zdezynfekuj i osusz butelki. Później w trakcie rozlewu należy dodać 4 gramy cukru na 0,5 litrową butelkę (mniej więcej 1 łyżeczka do herbaty) w celu nagazowania napoju. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością dodanego cukru!
Napełniając butelki, zostaw odrobinę przestrzeni przy szyjce. Następnie zakapsluj je i odstaw na 2-3 tygodnie do ciemnego, chłodniejszego pomieszczenia (piwnicy).
Twój domowy cydr najlepszy będzie po miesiącu (maksymalnie dwóch) od momentu zabutelkowania.
P.S.
Podpowiedź dla osób z mniejszą ilością czasu - cydr można również przygotować z gotowego, tłoczonego soku zakupionego w sklepie. Pozwala to ominąć najbardziej pracochłonny etap ręcznego wyciskania soku z owoców.
