Jeżeli kiedykolwiek myślałeś o zrobieniu domowego cydru, to nie jesteś sam! Własne, aromatyczne jabłka to już pół sukcesu, a samo zrobienie cydru jest łatwiejsze, niż Ci się wydaje. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na orzeźwiający, wytrawny cydr.

Na początek krótka lista potrzebnych i przydatnych rzeczy:

  • Przede wszystkim dojrzałe, zdrowe, aromatyczne jabłka,
  • drożdże do cydru wraz z pożywką,
  • tradycyjna tarka do owoców lub robot kuchenny,
  • preparat pektynolityczny (Pektoenzym),
  • środek OXI lub pirosiarczyn potasu (mycie, odkażanie sprzętu),
  • plastikowy pojemnik odpowiedni do kontaktu z żywnością w komplecie z rurką fermentacyjną,
  • duży lejek, sitko, worek filtracyjny z surowej bawełny lub podobnego neutralnego materiału (do wyciskania soku),
  • mała prasa winiarska 3,5L (opcjonalnie),
  • butelki z ciemnego szkła z kapslami,
  • prosta kapslownica,
  • zwykły cukier biały (sacharoza),
  • cukromierz (opcjonalnie).

Przygotowanie nastawu z jabłek krok po kroku:

  1. Najpierw posortuj i umyj jabłka. Pamiętaj, aby odrzucić wszystkie owoce ze śladami zepsucia. Generalnie potrzebujesz 8-10 kg jabłek na zrobienie około 4,5 litra cydru.
  2. Umyte owoce rozdrobnij przy użyciu tarki lub robota kuchennego (skórki zostaw, gniazda nasienne usuń).
  3. Do powstałej miazgi owocowej dodaj preparat Pektoenzym zgodnie z instrukcją producenta.
  4. Po upływie kilku godzin możesz przystąpić do wyciskania soku z owoców. Chcąc maksymalnie usprawnić pracę, skorzystaj z artykułów wymienionych na wcześniejszej liście. Większość prac związanych z moszczem wykonuj w przygotowanym wcześniej, czystym i odkażonym wiaderku fermentacyjnym ze szczelną pokrywą oraz rurką fermentacyjną.
  5. Do wytłoczonego soku dodaj pożywkę i drożdże cydrowe (ewentualnie drożdże do piwa). Proces fermentacji najlepiej przeprowadzać w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Faza burzliwa najczęściej zachodzi w ciągu dwóch pierwszych dni. Wydobywający się przez rurkę dwutlenek węgla jest najlepszym wskaźnikiem przebiegu procesu. Z reguły cała fermentacja trwa około 14 dni, jednak wraz z upływem czasu aktywność drożdży spada i następuje „uspokojenie” nastawu.

    Osoby bardziej zaangażowane w temat mogą za pomocą cukromierza oznaczyć poziom cukru przed rozpoczęciem właściwej fermentacji i tuż po jej zakończeniu, w celu określenia zawartości powstałego alkoholu. Bardzo przydaje się tutaj tabela przeliczeniowa Blg na % alkoholu nadrukowywana na naszych firmowych pojemnikach fermentacyjnych.
  6. Chcąc wyklarować cydr, możesz przelać go do innego czystego pojemnika i dofermentować. Pomoże to pozbyć się osadu oraz poprawić smak.
  7. Przed rozlaniem umyj, zdezynfekuj i osusz butelki. Później w trakcie rozlewu należy dodać 4 gramy cukru na 0,5 litrową butelkę (mniej więcej 1 łyżeczka do herbaty) w celu nagazowania napoju. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością dodanego cukru!

    Napełniając butelki, zostaw odrobinę przestrzeni przy szyjce. Następnie zakapsluj je i odstaw na 2-3 tygodnie do ciemnego, chłodniejszego pomieszczenia (piwnicy).

Twój domowy cydr najlepszy będzie po miesiącu (maksymalnie dwóch) od momentu zabutelkowania.

P.S.
Podpowiedź dla osób z mniejszą ilością czasu - cydr można również przygotować z gotowego, tłoczonego soku zakupionego w sklepie. Pozwala to ominąć najbardziej pracochłonny etap ręcznego wyciskania soku z owoców.